Kisah

Kisah manusia yang berjiwa muda dan bebas...

Tuesday, June 29, 2010

Jangan bertangguh...

Bertangguh adalah satu sikap yang boleh membahayakan masa depan kita. Cara paling mudah untuk mengatasi sikap ini ialah dengan selalu mengingatkan sama ada melalui kemudahan teknologi masa kini atau dengan hanya mengunakan kertas dan pen.

Bertangguh adalah berpunca daripada diri kita yang lupa akan kerja yang belum siap. Jika kita selalu ingat akan senarai kerja yang belum siap maka kita akan tidak senang duduk selagi tidak dapat menyelesaikan senarai kerja yang ditulis.

Oleh itu, selalulah ingatkan diri anda akan kerja yang perlu disiapkan. Tulis dan senaraikan kerja baru supaya apabila anda mahu rehat maka baca balik kerja yang terbengkalai. Nescaya anda akan lupakan niat untuk berehat.

Selamat mencuba!
Baca lagi >>

Wednesday, June 16, 2010

Bekerja dengan muzik...

Kadang-kadang muzik boleh membantu kita bekerja dengan penuh konsentrasi, bagi sesetengah orang termasuk aku. Kalau dahulu memang cepat bosan kalau bekerja. Setelah aku mendengar muzik sambil bekerja maka sedar tidak sedar dah berjam-jam aku bekerja.

Inilah yang dikatakan pelik tapi benar. Potensi diri seseorang terbongkar melalui pelbagai cara. Beruntung nasib badan jika anda dapat tahu cara untuk meningkatkan produktiviti dan potensi diri. Bagi aku, muzik dan bekerja tidak boleh dipisahkan. Tetapi, ia bergantung juga dengan jenis kerja itu macam mana. Kalau seorang doktor memang tak dapat la nak bekerja sambil mendengar muzik, begitu juga cikgu.

Jadi, selongkar potensi diri anda dengan cara tersendiri. Hanya anda tahu bagaimana, di mana dan bila. Selamat menyelongkar!
Baca lagi >>

Tuesday, June 15, 2010

Tidur bola, makan bola, mandi bola...

RTM memang tidak boleh diharapkan untuk menjadi penyiar sukan antarabangsa. Lansung tidak pandai pilih perlawanan yang panas untuk disiarkan. Iklan sahaja yang lebih. Diharapkan Piala Dunia selepas ini diberikan kepada Media Prima. Mujurlah ada internet untuk tengok secara online.

Bagi pengguna Astro pulak dengar cerita ada masalah untuk siaran waktu malam. Apa-apa pun RTM tetap tidak mantap dibandingkan dengan TV3 dan Media Prima. Ramai yang merungut dengan RTM menjadi penyiar rasmi Piala Dunia. Lain kali, kalau tidak mampu, berikanlah kepada TV lain untuk menjadi penyiar rasmi ya. Ini tidak, dahla SUKMA pun nak jadi penyiar. Kalau dah tamak inilah hasilnya.
Baca lagi >>

Wednesday, June 9, 2010

Orang bodoh banyak belajar...

Apabila kita merasakan diri kita ini bodoh maka kita akan banyak belajar benda baru. Tetapi apabila kita merasakan diri kita ini cerdik maka banyak benda kita tidak mahu belajar kerana merasakan diri ini sudah cukup pandai.

Inilah kata-kata seorang rakan kepada aku. Aku mulai sedar yang inilah dimaksudkan dengan sombong bodoh. Sikap ini akan menyerang sesiapa sahaja. Aku rasa aku juga pernah ada perasaan cerdik ini. Pada masa itu aku merasakan aku hebat dan mampu buat apa sahaja tanpa perlu bantuan orang lain. Akibatnya aku jatuh merudum. Sekarang ini aku tengah cuba membaiki sedikit demi sedikit sikap buruk dalam diri aku.

Diharapkan agar kita semua sentiasa membaiki diri ke arah yang lebih baik.
Baca lagi >>

Monday, June 7, 2010

Bahasa Melayu yang betul...

Aku cuba untuk menulis dengan tatabahasa Melayu yang betul walaupun dalam blog. Kalau tidak di sini di mana lagi? Lagipun aku sudah tidak melalui peperiksaan seperti zaman sekolah yang ada subjek khas Bahasa Melayu.

Walaupun bagi sesetengah orang lebih selesa menggunakan bahasa Melayu percakapan biasa tetapi aku merasakan perlunya kita mempraktikkan bahasa Melayu yang betul ketika menulis. Ini supaya kualiti bahasa boleh dijaga terutama bagi yang ramai pengunjung.

Jadi. bersamalah kita cuba mempraktikkan bahasa melayu yang betul. 
Hehe...=)
Baca lagi >>

Sunday, June 6, 2010

Jadilah pendengar yang baik...

Kita sepatutnya kena menjadi seorang pendengar yang baik. Barulah hubungan persahabatan dan kekeluargaan menjadi makin rapat. Kalau masing-masing nak bercakap jer, maka pada masa itulah akan tercetus pertengkaran.

Kadang-kadang apabila kita merasakan diri kita ini bijak maka kita akan suka membantah cakap orang lain, kita akan mudah menghentikan percakapan orang lain, itu yang bahaya. Aku sendiri pun tidak suka apabila aku bercakap dan ada orang lain potong. Begitulah juga orang lain pun, mereka juga tidak suka apabila mereka bercakap dan kita potong. 

Jadi, jangan buat apa yang kamu tidak suka orang lain buat pada kamu. Mulalah belajar untuk mendengar sahaja apabila orang lain bercakap.
Baca lagi >>

Saturday, June 5, 2010

Duit...

Ramai orang cakap kalau nak berjaya lebih tinggi jangan fikir sangat tentang duit. Fikirkan tentang kerja yang dibuat. Tanamkan minat, asahkan bakat, buat dengan sepenuh hati maka duit dengan sendiri akan datang. Majoriti buku motivasi beritahu macam ini. Malah orang yang kaya sekarang inipun cakap sebegini jugak. 

Ya, memang kena fikir tentang duit tapi jangan terlalu fikirkannya. Sebabnya anda akan mudah kecewa jika gagal mencapai sesuatu.

Betuk ker? Bagi pandangan aku, tip ini mungkin betul sebabnya aku tengah mencubanya sekarang. Aku sekarang ini bekerja sebab nak dapatkan duit untuk sara hidup. Aku tiada banyak duit tetapi hanya cukup-cukup makan sahaja. Apabila aku fikirkan balik, orang kaya sebab mereka dapat fikir idea kreatif untuk jana duit. Kreativiti pula datang dalam minda apabila anda merasa seronok membuat sesuatu. Jadi jika anda bekerja dengan seronok maka idea kreatif akan datang mencurah-curah. Pada masa itulah bakat idea anda akan terserlah. Jika diaplikasikan idea itu maka boleh menjadi punca jana duit jika kena cara dan tidak mengenal erti putus asa.

Itu sahaja, kuncinya ialah bekerja dengan seronok. Keseronokan tidak dapat dihasilkan apabila anda terlampau fikirkan hasil iaitu duit. Sebabnya kalau tidak dapat duit (hasil) maka anda akan mudah rasa kecewa, Tetapi kalau anda bekerja kerana keseronokan, jika gagal maka anda akan cuba lagi, jika gagal lagi maka anda akan terus mencuba sampai berjaya. Jadilah anda macam Thomas Edison yang gagal hampir seribu kali.

Buatlah kerja dengan seronok macam aku!
Baca lagi >>

Friday, June 4, 2010

Cuba lagi dan cuba lagi...

Itulah jawapan yang diberikan Dr.Mahathir Mohamed apabila ditanya pengacara MHI tentang apakah tindakan kita jika Kapal Rachel Corrie tidak dibenarkan rejim Zionis untuk menghantar bantuan kemanusiaan ke Gaza.

Adakah kegeraman kita hanya bersifat sementara untuk kekejaman yang dilakukan rejim Zionis ke atas rakyat palestin dan kini orang luar sekalipun?

Sebenarnya tidak, kita (NGO) akan terus menghantar bantuan demi bantuan ke Palestin dengan pelbagai cara dan kaedah. Kita tidak pernah diam. Kita sentiasa merancang untuk membantu rakyat Palestin.

Sebenarnya di dunia ini masih ada insan yang mengambil berat dan membantu mereka yang bernasib malang walaupun bukan dari negara sendiri. Adakah anda tergolong daripada mereka? Sebenarnya masih belum terlambat untuk anda turut membantu.
Baca lagi >>

Thursday, June 3, 2010

Perancangan tanpa tindakan...

Tidak guna kalau kita merancang sahaja tanpa ada tindakan hasil daripada perancangan tersebut. Akhirnya habuk pun tiada. Aku ingin jadi orang yang merancang dan terus bertindak. Biarlah perancangan itu tidak hebat asalkan hasil yang akan diperolehi akibat tindakan susulan itu, dapat mencerminkan aku ini buat apa yang aku kata.

Kurangkan bercakap tentang perancangan yang hebat kepada orang di sekeliling kerana mereka tak mahu dengar apa yang kamu rancang tetapi mereka mahu lihat hasil yang kamu perolehi.

Berusahalah untuk bertindak. Jangan tumpukan usaha untuk merancang semata-mata. Berkatalah sebegini kepada diri anda:

"Aku tidak sabar nak lihat hasil tindakan yang dibuat"

bukannya...

"Aku tidak sabar nak lihat hasil perancangan yang dibuat"

Macam mana nak lihat hasil perancangan kalau tiada tindakan dan usaha selepas merancang. Kurangkan publisiti tingkatkan prestasi. =)
Baca lagi >>

Wednesday, June 2, 2010

Enjoy hidup!

Banyak cara untuk kita enjoy hidup ini. Bagi aku enjoy ada dua cara sahaja:
  1. Enjoy hidup dengan kejayaan.
  2. Enjoy hidup untuk melupakan kegagalan.
Enjoy pertama ialah enjoy yang sebenar bagi aku. Sebabnya kita akan enjoy selepas berpenat lelah untuk mencapai kejayaan. Tak kiralah apa pun kejayaan itu sama ada dalam kerjaya, bisnes ataupun pelajaran.

Enjoy kedua ialah enjoy yang bersifat sementara iaitu bertujuan untuk melupakan kegagalan yang dihadapi. Sama ada dalam kerjaya, bisnes atau pelajaran. Enjoy jenis ini sangat bahaya untuk diamalkan sebabnya sebaik sahaja habis enjoy maka anda akan bersedih lagi. Tapi kalau kadang-kadang tidak mengapa kerana kadang-kadang kita perlu menghadapi kegagalan melalui keceriaan. Dengan enjoy anda boleh ceria menghadapi kegagalan itu. Enjoy jenis ini juga sering diamalkan anak muda zaman sekarang. Tidak elok untuk diamalkan selalu.

Jadi, pilihan ditangan anda. Pilihlah enjoy yang betul-betul enjoy!
Enjoy your life!
Baca lagi >>

Tuesday, June 1, 2010

Nasib seorang pejuang...

Apabila anda kata anda seorang pejuang maka risiko yang bakal dihadapi perlu sanggup diharungi. Begitulah nasib aktivis keamanan dan kemanusiaan ke Gaza yang diserang tentera komando Israel. Nasib 2 orang wartawan Astro masih belum diketahui. 

Aku setiap detik cuba mendapatkan berita terkini tentang mereka ini. Cuba bayangkan mereka sekarang tengah berdepan dengan tentera paling kejam di dunia iaitu Israel celaka. Memang muka tidak tahu malu. Merampas tanah rakyat Palestin dan melakukan kekejaman pula. Apa jenis manusiakah ini?

Aku pernah tengok National Geography tentang seekor harimau yang menjaga seekor anak kera yang kehilangan ibunya akibat dibunuh harimau itu. Binatang pun ada naluri kasihan belas. Manusia yang diberikan akal sepatutnya lebih lagi. Ini bersifat lebih teruk daripada binatang.

Aku doakan semoga semuanya selamat. Dunia sepatutnya sedar sekarang betapa zalimnya Israel ini.
Baca lagi >>