Nak jadi Photographer Profesional

Aku sebenarnya masa belajar lagi bercita-cita nak jadi photographer profesional ni. tapi asyik tangguh jer dengan alasan tiada kamera DSLR. Yelah tak mampu nak beli lagi.

Aku hanya ada kamera digital biasa jer. Seorang kawan aku ni pulak bagi la motivasi kat aku. Dia cakap nak jadi jurukamera profesional ni tak semestinya terus kena beli DSLR. Guna kamera biasa pun boleh. Yang penting belajar kemahiran dan jiwai seni seorang jurugambar.

Nanti bila dah mahir ambil gambar dengan pelbagai sudut dan rasa dah maju barulah fikir nak beli kamera lagi canggih.

Oleh sebab menerima nasihat kawan aku tu maka aku kongsikan 2 gambar ni. Aku cenderung kepada gambar alam semulajadi.

Ni gambar pertama aku ambil, tersilap fokus menyebabkan daun jadi blur dan background nampak jelas.

Ni gambar kedua dan aku berjaya fokus kepada daun.

Ok tak? Nampak macam pro kan? Haha..
Nak kena cari buku tentang fotografi ni untuk praktik kemahiran asas seorang jurugambar.

Comments

salam disana..teringin jgk nak jadi photographer..tp takde bakat..wuwu~
Alan Rizque said…
Laaa..tiada bakat takpe yang penting minat..semuanya boleh belajar..Cuba lagi Khumaera!Gambate!
Klu gtu, 1st belajar perkara asas tentang DSLR. Belajar tentang asas camera Single Lens Reflex, apa kemampuannya dan apa yg ada dlm camera tu. Tentang bukaan cahaya, kelajuan shutter, ISO, aperture, zooming, dsb.

2nd, kerap lakukan experimen sndri dgn kemampuan camera tu. study kat internet dan cari kwn2 yg tahu tentang fotografer....
missxidi said…
Sy pon suka amek gmbar tapi xde camera yg power la!
Btw thanks baca crita saya..i follow u ok.
Alan Rizque said…
Wow! Terima kasih sebab bagi 2 step ni Alfreedino Ahmad..Saya akan cuba ikut..

missxidi..thanks sudi follow..cerita tu memang suspen..harap cepat tulis yang baru..
Tanakwagu said…
juga minat menangkap gambar
Zalikha said…
Teringin nak jadi pembuat anime \(^,^)/~♪♫

Popular posts from this blog

Sultan Kelantan bakal berkahwin

Dibaham harimau dan singa

Sultan Kelantan yang baru...

Kena pancung kepala

Fatwa Ulama Dunia Tentang Peperangan Syria