Ujian Hacker GaySec

Hari ini aku ada terbaca beberapa isu berkenaan Hacker yang digelar GaySec. Menariknya Hacker ini ada niat baik untuk menguji keselamatan laman web tersohor di Malaysia yang ada banyak pengkalan data pengguna seperti nuffnang, gengblogger dan advertlets.

Niatnya untuk memastikan pembangun laman web di Malaysia melangkah lebih kehadapan dalam membina laman web yang lebih selamat seperti negara maju lain.

GaySec ini tidak mengacau sistem laman web tersebut tetapi cuma mencuri data pengguna daripada laman web yang digodamnya.

Katanya maklumat seperti nama, alamat, no.telefon dan password dapat dicuri daripada laman web tersebut. 

Jika anda ada akaun di laman web tersebut maka lebih baik terus tukar password sebagai langkah berjaga-jaga. Macam laman web gengblogger aku hanya remove aplikasi daripada facebook aku.

Patut pun ada seorang pembaca mengadu beberapa hari lepas yang setiap kali masuk laman web ni terpaksa masukkan username dan password untuk gengblogger. Jadi aku terus buang widget gengblogger baru ok. Rupanya website tu dah kena godam.

Comments

Wadi AR said…
sibbek sy xbuat widget gengblogger. time ksh encik
ken said…
hackers memang scary la :P
bloghok said…
wachaaaaaaaaaaaaaa
Goblogz said…
gaysec ni hacker beriman punya..

dah folo n folo blik jika sudi
http://mygoblog01.blogspot.com
Alan Rizque said…
Sama-sama Wadi AR..

Yup Ken..kalau tak berjaga-jaga bahaya gak..mereka ada ilmu penuh di dada..

Sabar bloghok..


Thanks Goblogz sebab follow..dah follow balik..

Popular posts from this blog

Sultan Kelantan bakal berkahwin

Dibaham harimau dan singa

Kena pancung kepala

Sultan Osman Gazi pengasas Othmaniyyah

Sultan Brunei yang hebat