Kisah

Kisah manusia yang berjiwa muda dan bebas...

Sunday, July 24, 2011

Ujian Hacker GaySec

Hari ini aku ada terbaca beberapa isu berkenaan Hacker yang digelar GaySec. Menariknya Hacker ini ada niat baik untuk menguji keselamatan laman web tersohor di Malaysia yang ada banyak pengkalan data pengguna seperti nuffnang, gengblogger dan advertlets.

Niatnya untuk memastikan pembangun laman web di Malaysia melangkah lebih kehadapan dalam membina laman web yang lebih selamat seperti negara maju lain.

GaySec ini tidak mengacau sistem laman web tersebut tetapi cuma mencuri data pengguna daripada laman web yang digodamnya.

Katanya maklumat seperti nama, alamat, no.telefon dan password dapat dicuri daripada laman web tersebut. 

Jika anda ada akaun di laman web tersebut maka lebih baik terus tukar password sebagai langkah berjaga-jaga. Macam laman web gengblogger aku hanya remove aplikasi daripada facebook aku.

Patut pun ada seorang pembaca mengadu beberapa hari lepas yang setiap kali masuk laman web ni terpaksa masukkan username dan password untuk gengblogger. Jadi aku terus buang widget gengblogger baru ok. Rupanya website tu dah kena godam.

5 comments:

Wadi AR said...

sibbek sy xbuat widget gengblogger. time ksh encik

ken said...

hackers memang scary la :P

bloghok said...

wachaaaaaaaaaaaaaa

Goblogz said...

gaysec ni hacker beriman punya..

dah folo n folo blik jika sudi
http://mygoblog01.blogspot.com

Alan Rizque said...

Sama-sama Wadi AR..

Yup Ken..kalau tak berjaga-jaga bahaya gak..mereka ada ilmu penuh di dada..

Sabar bloghok..


Thanks Goblogz sebab follow..dah follow balik..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...